E-cigaretter

E-cigg, även kallad elektronisk cigarett, e-cigarett eller vape. Många namn för samma sak.

Vad är en e-cigarett?

En e-cigg är en elektronisk enhet som är utformad för att värma upp en specifik vätska (ofta kallad e-juice eller e-liquid) och göra den till en smaksatt ånga som användaren andas in. För det mesta brukar vätskan (e-juicen) innehålla nikotin (valfri styrka) för att tillfredsställa användarens nikotinbehov, som uppkommit från vanliga cigaretter. Användning av e-cigg, eller elektroniska cigaretter brukar kallas för “vaping”.

Är e-cigarett mindre skadligt än tobakscigaretter?

Det pågår mycket forskning på det området och den absolut bästa källan vi kan hänvisa till idag är den omfattande undersökningen som gjordes i England. Där kom man fram till att E-cigg är upp till 95% skadligt än att röka vanliga tobakscigaretter.*
En elektronisk cigarett ger användaren möjligheten att behålla känslan av att röka, men utan kolmonoxid, tjära, ammoniak eller andra skadliga och cancerframkallande ämnen som rökning av vanliga tobakscigaretter medför. De flesta skadliga ämnena från en traditionell rökning kommer från förbränningen av tobak och pappret runt tobaken i en tobakscigarett.

*Läs hela undersökningen här på den Engelska regeringens hemsida: E-cigarettes around 95% less harmful than normal tobacco cigarettes.

Delar av en e-cigarett

Tekniskt sett består e-cigaretten av 3 delar. Batteri (oftast uppladdningsbart) och en värmeenhet/förångare som ofta kallas för “coil” eller “atomizer”. Samt en behållare eller tank för nikotinvätskan (E-juicen).

  1. Batteri (engångs eller uppladdningsbart)
  2. Coil/förångare
  3. Vätskebehållare/tank

Hur fungerar e-cigaretter?

Batteriet aktiverar coilen antingen genom en knapp eller genom att du inhalerar på munstycket beroende på vilken variant på e-cigg som du använder. Coilen som sitter i vätskebehållaren/tanken värmer vätskan så att den bildar en smaksatt nikotinånga som användaren “röker” för att tillfredsställa sitt nikotinbehov.

Tips till dig som vill börja med E-cigg

Det är viktigt att välja rätt nikotinstyrka från början och hitta smaker som faller just dig i smaken så att du lätt kan välja din E-cigg framför vanliga tobakscigaretter.

Om du röker ca: 1 paket om dagen, t.ex. ett paket röda prince 20-pack så rekommenderar vi att börja med en E-juice med 18-20mg/ml i nikotinstyrka. En bra start brukar vara våra XEO Clearomizer Startkit och en Innovation Flavour Classic Tobacco eller Cool Menthol E-juice.

Det är viktigt att veta att en E-cigg inte bränner något utan endast förångar vätskan. Jämfört med vanliga cigaretter där tobak förbränns och utlöser mer än 4000 skadliga ämnen.

Vilken E-cigg ska jag börja med?

Vi rekommenderar att börja med en cigarettliknande E-cigg eller ett POD-system för att göra steget från vanliga cigaretter så litet som möjligt. Vår XEO Clearomizer Startkit är en E-cigg att börja med. Men också POD-systemen som kommit ut på marknaden med både färdigfyllda PODS och påfyllningsbara PODS. Vi rekommenderar VOOM E-cigg produkter för både nybörjare och experter som vill ha en enkel.

Beroende på hur du vill börja använda E-cigg och tiden du vill spendera, rekommenderar vi olika strategier:

Nybörjare

Det är uppsättningar som inte kräver mycket kunskap om användningen av den elektroniska cigaretten och som inte innehåller många lösa delar eller komplicerade reservdelar. Vi rekommenderar XEO Clearomizer Startkit eller XEO VOID  eller VOOM Pod-system.

Den elektroniska cigaretten för engångsbruk är bra för dig som vill ha minsta möjliga startsträcka och bara börja använda direkt. Vi rekommenderar VOOM  BAR Engångs E-cigg som med sin smidiga storlek och nikotin salt E-juice ger en väldigt god rökupplevelse.

Avancerad / Expert

Här hittar du mer kraftfulla E-cigg med ett eller flera batterier och ofta utbytbara 18650 batterier.

En avancerad mod ställer lite högre krav på kunskap hos användaren för att få en bra vape-upplevelse. Det kan ibland kännas överväldigande med en mängd olika motstånd (Ohm) på olika coils för watt-läge eller temperaturläge, flertalet knappar och justerbar styrka (Watt) eller temperaturjustering.

Avancerade elektroniska cigaretter har fler funktioner och är av typen av E-cigg som vi kallar MODs. Oftast har de tillgängliga och utbytbara 18650 batterier. Avancerade E-cigg kan vara ett alternativ även för en oerfaren vapare, men de kräver viss kunskap. Vi rekommenderar att du läser på om dessa MODs så att du känner dig bekväm i ditt köp.

E-cigarett support

Har du några frågor så går det bra att höra av dig till vår support. Vi finns tillgängliga på telefon mellan 09:00 och 15:30 vardagar och via e-post på info@e-ciggbolaget.se.

Pris

Smak

Brand

Nikotinstyrka