VG och PG i vape: En djupgående guide till vaping

Vaping har blivit allt populärare under de senaste åren som ett alternativ till traditionellt rökning. Denna övergång för oss in i en ibland förvirrande värld. I den här artikeln kommer vi att utforska en grundläggande aspekt av vaping-upplevelsen: sammansättningen av de vätskor vi använder, VG och PG. Vårt mål är att ge dig en stark förståelse för dessa komponenter, deras skillnader och likheter och hur de påverkar din övergripande vaping-upplevelse.

Innan vi går in på detaljer om VG och PG är det viktigt att komma ihåg varför vi har valt att ta detta stora steg. Traditionella cigaretter är fulla av skadliga och cancerframkallande ämnen. Cigaretter innehåller tjära, kolmonoxid och mer än 7 000 skadliga kemikalier. Å andra sidan består e-liquid huvudsakligen av VG, PG, nikotin (valfritt) och aromer.

VG PG. Vit PG-flaska med orange bakgrund, svart VG-flaska med blå bakgrund. Guide till skillnaden mellan VG och PG i e-vätskor.

Vad är VG och vad är PG?

VG och PG är två typer av vätskor som används som bas i e-vätskor. De har både likheter och skillnader som påverkar vaping-upplevelsen.

VG (Vegetabilisk Glycerin)

VG är en naturlig substans som framställs från vegetabiliska oljor, vanligtvis sojabönolja eller kokosnötolja. Den är känd för sin förmåga att producera stora ångmoln och är ansvarig för den mjuka halskicken. VG är också känt för att producera en söt smak.

PG (Propylenglykol)

PG är en syntetisk substans som används i en mängd olika industriella applikationer, inklusive livsmedel, läkemedel och kosmetika. Det fungerar också bra som smakbärare, vilket innebär att vätskor med hög PG-halt erbjuder intensiva smaker. Dessutom har PG en tendens att flöda bättre i mindre vapingenheter.

VG vs. PG: Skillnader och likheter

Nu när vi har en grundläggande förståelse för både VG och PG, låt oss jämföra dem mer direkt så att du kan fatta mer informerade beslut när du väljer vape juice.

Smak

VG och PG har olika smakprofiler som kan påverka din vaping-upplevelse. VG ger en sötare smak, medan PG har en svagare sötma. Det är viktigt att notera att smaken också påverkas av tillsatta aromer i e-vätskan. 

Ångproduktion

VG är känt för att producera mer ånga än PG på grund av sin tjockare konsistens. 

Throat Hit – Strävhet i halsen

Throat hit avser den känsla som du får i halsen när du inhalerar ångan. PG ger en starkare halskick än VG på grund av sin tunnare konsistens. 

VG PG. Guide till skillnaden mellan VG och PG i e-vätskor.

Hitta rätt VG/PG-förhållande för varje e-cigg

E-liquid finns i en mängd olika blandningsförhållanden av VG och PG. Vanligtvis ser du dessa proportioner uttryckta som en andel, till exempel 70/30 eller 50/50. För att förstå hur detta påverkar din vaping-upplevelse, låt oss diskutera några vanliga blandningsförhållanden:

  • 70/30 VG/PG

    Detta VG/PG-förhållandet och ger en sötare balans mellan smak, ångproduktion och halskick.

  • 50/50 VG/PG

    Detta förhållande ger en jämn balans mellan smak, ångproduktion och halskick.

  • 82/18 VG/PG

    Dessa vätskor har en hög VG-halt, vilket resulterar i större ångproduktion och en mjukare halskick.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel VG/PG-förhållande.

Hur VG och PG påverkar till en e-cigg

VG och PG påverkar inte bara smak, ångproduktion och halskick, utan också andra aspekter av en e-cigg.

Coils och atomizers

VG och PG kan påverka livslängden på dina coils och atomizers. Eftersom VG är tjockare än PG kan det leda till att coils och atomizers täpps igen snabbare. Om du använder en e-vätska med hög VG-halt kan det vara nödvändigt att rengöra eller byta ut coils och atomizers oftare.

Vape med ansvar

Innan vi avslutar, vill vi betona vikten av att vape med ansvar.